Tänk igenom arbetsytor när du väljer nytt kök 

En av de viktigaste aspekterna av ett funktionellt kök är arbetsytorna. Om du går i tankar på att renovera ditt kök gör du rätt i att fundera en extra vända på arbetsytorna. Kökets arbetsytor används dagligen i köket och brist på funktionella arbetsytor kan lätt skapa irritation och problem i köket. 

Vad används arbetsytorna till? 

När du planerar dina arbetsytor i ditt nya kök med köksrenoveringstockholmslän.se behöver du först och främst fundera på vad du vill använda arbetsytorna till. Vad och hur ytan ska användas påverkar nämligen hur stor arbetsyta du behöver och vad för material som är lämpligt att använda. Om du bakar mycket kan du exempelvis behöva ha en lättstädad arbetsyta där du kan arbeta med att knåda deg och dylikt. Om du har ett stort hushåll kan det istället ställa högre krav på anpassade ytor, eftersom flera personer kan behöva arbeta i köket samtidigt. Alla har olika behov av sitt kök. Därför är det viktigt att tänka igenom sina behov noggrant i planeringen av sitt kök. Ett välplanerat kök ger plats för sakerna som behöver ta plats och maximerar effektiviteten i köket.  

Varierad arbetshöjd 

En aspekt som är lätt att glömma vid köksrenoveringar årsta är att tänka över arbetshöjden. De flesta väljer en och samma höjd på alla köksbänkar och arbetsytor. Att variera arbetshöjden kan dock vara smart för vissa. Om du har barn kanske du vill låta dem vara med och knåda deg eller laga mat, då kan det vara lämpligt att sätta in en liten lägre köksbänk. Variationen kan även ge ett fint intryck och en härlig känsla i köket. Varierad höjd på arbetsytorna kan få hela köket att se mer levande ut. 

Planera in extra plats 

Planera in extra plats i ditt kök om du behöver det. Om du gillar storbak eller har regelbundna fester kan köket kräva lite extra plats. Då kan exempelvis en köksö vara lämplig att installera i köket. En annan lösning för att få mer yta kan vara en yta som döljs i den fasta inredningen eller ett bord som fälls ner från väggen vid behov. Dessa smarta lösningar kan passa väldigt bra för mindre kök. 

Blanda material för ett levande kök 

För att få ett levande och mysigt kök gör du rätt i att blanda material. Olika material har olika för- och nackdelar. Lås därför inte in dig på att använda ett och samma material till hela köket. Runt diskhon och spishällen kan ett tåligare material vara att föredra, så som sten eller rostfritt stål. Bänkskivan kan istället göra sig fin i trä eller microcement. Tänk på vad ytorna ska användas till när du väljer material. Att blanda några fåtal olika material ger ofta köket ett djup och får det att se levande ut. Var inte rädd för att sätta en personlig prägel på köket, det är trots allt ditt kök.