Varför anlita en takläggare? 

Är det verkligen värt att ringa in en takläggare när man kan göra jobbet själv? Det finns många fördelar att ringa en takläggare – om det samma gäller att lägga taket på egen hand. 

 

Är priset det viktigaste? 

Först och främst är det viktigt att man som privatperson, familj eller företag ser över ens mål och budget för att kunna lägga taket. Om det är en familj eller privatperson för ett vanlig bostadshus är det möjligt att budgeten inte får spräckas. Något som såklart kan hända, och ofta kan vara fallet. 

 

Men då är det av stor vikt att se över vilka möjligheter som finns. Till att börja med kan ett stort takbyte kosta närmare en kvartsmiljon kronor. En del familjer har råd med det, eller kan ta ett lån, men det är inte fallet för alla. Därför bör de försöka se över möjligheterna på ett bra sätt. 

Att eventuellt byta taket på egen hand är ett vanligt alternativ. När det framför allt gäller tegeltak är det ingen omöjlighet för en relativt händig person att lägga taket på egen hand. Men det kan gälla tak med andra material och fördelarna är många. 

 

I synnerhet handlar det om att dra ner priset. Men det kan också ses som ett familjeprojekt. Att fixa huset kan vara en rolig sak som många i familjen kan delta i. Nackdelen är att det förstås kommer ta längre tid, i majoriteten av fallen, än om en hantverkare skulle stå för arbetet. Men fördelarna med framför allt en lägre kostnad kan såklart övervinna det. 

 

Säkrast att ringa en hantverkare? 

Eller borde man bara ringa en hantverkare? Det kommer att kosta mer pengar, men man kan försäkra sig om att arbetet blir gjort på rätt sätt. Det här är förstås något som varje individ får se över själv. Är fallet så att man inte alls är särskilt händig är det rimligt att inte ens fundera på att lägga ett tak själv. 

 

Men att ringa en takläggare går inte på automatik. Det finns mycket att planera och det är också av stor vikt att kunna se över vilka garantier som finns. Det säkraste kortet för den som inte vet mig sig att de klarar av att lägga eget tak är att kontakta en takläggare. Men för att inte bli lurad är det viktigt att få med flera saker i avtalet. Först och främst en utläggning för priset, så att det inte kommer någon överraskning. Men även garantier om arbetet inte håller önskad kvalitet.